Monday, 13 February 2012

vaLentine ? HARAM ?

assalamualaikum evelibadi !
entry kali ni formal siket , hehe .
khas untok mengingati dan memberitahu tentang

VALENTINE DAY
seperti yang kita tahu , 14 Feb tiap tahun adalah valentine day !
korang tahu ape yg dimaksudkan dengan VALENTINE DAY tu ?

Perkataan 'Valentine' diambil sempena nama seorang paderi besar Kristian pada zaman pemerintahan 'Ratu Isabella' dari sepanyol iaitu 'Saint Valentine'.

Jasa beliau menumpaskan kerajaan Islam di Cordova pada tanggal 14Feb, 270 M.
Begitu bermakna pada 'Ratu Isabella', sehingga beliau(Valentine) di anggap sebagai kekasih kepada rakyatnya sendiri. Jesteru itu, 14Feb disambut tiap2 tahun oleh rakyat Cordova bagi merayakan kemenangan tersebut dan menamakan hari tersebut sebagai 'Hari Valentine'.

tapi nape kite masih menyambut VALENTINE DAY ?
sedangkan kite tahu , hari tu adalah untok meraikan kejatuhan umat islam ?
seolah-olah kite suke dengan kejatuhan tersebut .
sedarlah , ini sume agenda org kristian untok mengaburi mata kite .
nape bile 14 feb baru nak tunjok kasih syg kite kat org yg kite syg ?
hari hari laen pon ta salah pon nak tunjokkan kasih syg .
kepada yg mengaku diri beragama islam , sedarlah :D
Majlis Fatwa Negeri pon telah mengeluarkan fatwa ,
bahawa HARAM hukum nya bile kite menyambut VALENTINE DAY !
jadi , same same lah kite munasabah diri kite agar tidak terpengaruh .

Wallahualam !
assalamuaalaikum ..

Tuesday, 7 February 2012

wah ! header baru tu ~

assalamualaikum u’allss .
hari ni wani exited siket nak cite .
nak cite pasal cite ..



gempak kot cite tu . hew-hew .
sebab cite tu buat kat korea tu , haha .


best tu si shahiezy sam n yana speaking korea :D
untong la dorang tu dipilih untok berlakon cite tu .
kalau la aq ganti tempat dorang , haha .
*perasan kejap ~ haha .

sebenarnye , aim saye buat entry ni sebab nak bgtau pasal ....
.....
.....
.....
haha , kesian korang . penat tunggu .
xctualy just nak gtau yg header kat atas tu ,



wanie buat sendiri ouh , haha .
bangga kejap .
cantik tak ? penat tu nak buat .
tak cantik pon takpe .
first time buat kot , hew-hew .
oke la , nak sambung tengok cite tu balek .
bye bye , assalamualaikum ...



Saturday, 4 February 2012

mauLid naBi

assalamualaikum ..
entry kali ini khas untok memperingati hari kelahiran nabi muhammad S.A.W .



seperti yg kite tahu , setiap 12 rabi’ul awal setiap tahun ,
kite pasti akan berselawat ke atas nabi ,
berarak sambil berselawat ,
demi menunjukkan rasa cinta kite terhadap baginda S.A.W .
ini kerana rasa cinta itu tidak cukop jika sekadar lisan .
ia mesti ditunjok melalui perbuatan seperti ,
mengamalkan sunnah baginda .
kite tak perlu malu untok mengamalkan sunnah baginda
walau di mana pon kite berada .
kerana bile kite mengingati baginda dgn sunnah sunnah nye ,
baginda tidak akan lupa kepada kite apabila tiba hari kiamat nanti .
banyak ganjaran pahala yg kite perolehi dgn berselawat di samping menenangkan hati .
alhamdulillah (:
mari kite berselawat bersama sama


semoga kite memperbanyakkan selawat ke atas baginda .
semoga juga hidup kite sentiase dirahmati Allah .
wallahualam .
assalamualaikum .